Fattigmann er en av de tradisjonelle smultkakene til jul. Hemmeligheten bak ekstra god smak på kaken er en dæsj god cognac og litt kardemomme.
INGREDIENSER
1 ½ dl sukker
10 eggeplommer
1 ½ dl kremfløte (pisket)
½ dl konjakk (cognac)
1 ts kardemomme
600 g hvetemel
3 pk smult til steking
SLIK GJØR DU
- Ha sukker og eggeplommer i en bolle og visp godt sammen til en lett eggedosis.
- Rør forsiktig inn pisket kremfløte og konjakk i eggedosisen.
- Tilsett kardemomme og hvetemel, la litt av melet være igjen til utbakingen. Rør deigen godt sammen.
- Dekk bollen med plast og sett deigen kaldt i minst 4 timer eller til neste dag.
- Kjevle ut tynne leiver på et melet bakebord, små porsjoner om gangen. Bruk en linjal eller pappmal og trinsekutter for å skjære ut ruter på ca. 5 cm * 10 cm. For å lage den karakteristiske fattigmann-kaken skjærer du et snitt på langs midt i snippen, og trekker forsiktig den ene enden av snippen igjennom hullet.
- Varm opp smultet i en kjele med lokk til 180 °C. Hvis du ikke har termostat kan du sjekke temperaturen ved å stikk en tresleiv ned i kjelen, når det freser rundt den er smultet varm nok. Pass på at smultet ikke blir for varmt under kokingen. Legg ikke flere fattigmann oppi kjelen enn du klarer å passe på. Snu kakene når de flyter opp, og la steke til de blir lysebrune. Fisk fattigmann-kakene opp med en tresleiv eller gaffel, la fettet renne litt av før kakene avkjøles på rist med kjøkkenpapir eller avispapir under.
Oppskrift og bilde: Brød & Korn
Ett kommentar til “Fattigmann”
[…] Fattigmann […]